Borkóstolás

Borkóstolás

A történelmi várnegyedben a XVIII. századi Rákóczi pince szomszédságában található a Hotel Bodrog pincéje, ahol lehetősége nyílik kedves vendégeinknek 6-8 féle kiváló minőségű tokaji bor kóstolására.

A borkóstolás időtartama körülbelül egy óra, szakmai vezetéssel. Igény szerint borkorcsolyaként sajt, alma, pogácsa rendelhető mellé. (A borkóstolás 8 fő feletti létszám esetén kerül megrendezésre.)

A világ nagy borvidékeinek egyik legfontosabb identitásformálói a termesztett szőlőfajták. Tokaj-Hegyalja két meghatározó szőlőfajtája a Furmint és a Hárslevelű, amelyek mellett évszázadok óta jelen van a Sárga muskotály. A mai jellegzetes hegyaljai szőlőfajták hosszas szelektálódás győzteseinek tekinthetők, hiszen a filoxéra megjelenése előtt még 20-25 fajtát termesztettek a borvidéken.

A tokaji olyan borkülönlegeség, amit a világon szinte mindenki ismer. A "legelső hungarikum ". A XVI. századtól Európa szerte dicsérik a tokaji aszút. Azóta vált szállóigévé a "királyok bora, a borok királya ". Zamata, íze, aromája a világon egyedülálló, s egyetlen más borban fel nem lelhető. Tokaj a minőség fogalmának testvére lett. A tokajihoz hasonlítottak szerte a világon minden bort. Tokaj aszúbora a XVIII. századtól elérendő cél lett. Szinte mindenhol, ahol lehetett próbálkoztak aszúborok előállításával. A tokaji borok közel félezer aranyérmet nyertek borversenyeken.

Borkóstolás Borkóstolás